Rozdělení vepřového masa
- I. třída
vepřová kýta - pečení, minutky, dušení vcelku, závitky, plátky, rolády
vepřová pečeně (karé) - dušení, pečení, smažení, minutky
vepřová panenská svíčková - pečení, minutky
vepřová krkovice - smažení, pečení - II. třída
vepřová plec - dušení, mleté úpravy, vaření, pečení - III. třída
vepřový bůček- vaření, dušení, pečení, mleté úpravy, nadíváme
vepřová kolínka - vaření, pečení, na rosoly, do tlačenek
vepřové nožičky - vaření, na rosoly
vepřová hlava, lalok - vaření, prejty, tlačenky, jitrnice, masové míšeniny
vepřové syrové sádlo- se používá na škvaření, hřbetní sádlo se nasolí a udí.
© Jiří Šimek, Liberec