Kančí gůláš
Kančí guláš
- 05. kg kančí kýty nebo plece
- 1 kg cibule
- 0.10 kg sůl
- 0.05 kg pepř černý mletý
- 0.12 kg rajského protlaku (1 velké balení protlaku)
- 0.10 kg česneku
- 8 ks krajíce staršího chleba (mužem nahradit moukou rozmíchanou ve vodě – 0.10 kg polohrubé mouky)
- 0.4 l oleje
Příprava masa:
Maso očistíme od šlach a blan. Někdo to má rád a tak to tam i můžeme nechat.
Nakrájíme maso na kostky cca 3x3 cm.
Dáme maso do mísy a osolíme, opeříme.
Prolisujeme všechen česnek a přidáme ho k masu.
Na maso nalijeme 3 lžíce oleje a důkladně promícháme. Takto připravené maso necháme 3 hodiny v lednici odležet. Maso si krásně natáhne chuť a vůni česneku do sebe.
Do většího kastrolu si dáme hodně rozpálit.
Všechnu cibuli nakrájíme na jemno.
Dáme ji do rozpáleného oleje a restujeme.
Až bude cibulka lehce hnědá, zalijeme cca 1 deci vody a pokračujeme v restování.
Tento postup opakujeme třeba i 6 až 8!!!!! Je třeba toto dodržet!!!
Tím docílíme toho, že bude cibulka krásně tmavě hnědá ale nikoli spálená.
Přidáme celé balení rajského protlaku a restujeme tak dlouho, až se začne protlak lehce chytat na dno.
Přidáme naložené maso a krátce orestujeme. Jen aby se maso zatáhlo.
Zalijeme vodou do výše potopení masa, přikryjeme pokličkou a vaříme do změknutí masa.
Když je maso měkké, dolijeme vodu do výše požadované omáčky.
Z chleba odkrojíme kůrku a rozdrobíme střídky chleba do guláše. Tím se nám guláš zahustí.
Nebo můžeme rozmíchat polohrubou mouku v teplé vodě a touto směsí zahustit guláš.
Je lepší použít polohrubou mouku nežli hladkou a teplou vodu, nežli se studenou. Polohrubá mouka ve spojení s teplou vodou nám neudělá hrudky.
Guláš dochutíme solí a pepřem.
Mužem pro zpestření do guláše přidat nakrájené feferonky.
Vhodná příloha: houskový knedlík, karlovarský knedlík, chléb, různě upravená rýže.
Rada na závěr: po dokončení guláše doručuji navrch lžící opatrně rozprostřít lžíci oleje, tím docílíme toho, že se na guláši neudělá škraloup.
Místo kančího masa můžeme použít maso hovězí. Ideální je hovězí kližka.
Nebo také vepřovou kýtu či plec, stejně tak i krůtí či jakékoli jiné maso. Jen postup na přípravu a úpravu je stejný.
Doba přípravy: v závislosti na stáří masa od 60 minut do 180 minut.
© Jiří Šimek, Liberec