Rajská omáčka
Rajská omáčka
- 1 ks mrkve
- 1 ks petržele
- 1 ks menšího celeru
- 1 ks citronu bez kúry
- 10 ks lžic cukru
- 3 ks rajčatový protlak (120 g 1 ks)
- 2 ks cibule
- 0.15 l oleje
- 2 ks bobkového listu
- 2 ks celé skořice
- 10 ks celého pepře
- 3 ks nového koření
- 1 ks jalovec
- 1 ks badyán
- 0.5 kg hovězího zadního masa (hovězí kýta)
- 0.10 kg slaniny
- 0.05 kg sůl
- 0.05 kg černý mletý pepř
Postup:
Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle (muže být mražená).
Dáme ji do hrnce, ve kterém jsme si rozpálily olej.
Necháme zeleninu řádně orestovat a přidáme cibuli.
Vše opět řádně orestujeme.
Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.
Pečlivě musíme míchat.
Přidáme citron zabavený kúry a nakrájení na plátky či kousky.
Přidáme rajský protlak a opětovně řádně orestujme.
Zalijeme vodou a provaříme.
Slaninu nakrájíme na hranolky.
Tenkým a ostrým nožem uděláme do masa hluboké dírky do kterých strčíme slaninu.
Maso prošpikujeme slaninou.
Hovězí maso orestujeme zvlášť na pánvi. Maso se rychle zatáhne, nepustí tolik šťávy a neztratí moc na hmotnosti
Přidáme orestované hovězí zadní prošpikované slaninou a vaříme do měkka.
Můžeme zaměnit hovězí zadní za hovězí přední. Nebo plněné paprikové lusky, ale ty doporučuji upéct v troubě s trochou vody a másla.
Vždy přikrýt v troubě. Tento výpek následně nalijeme do rajské omáčky.
Omáčku zahustíme strouhaným perníkem.
Lze nahradit tak zvanou amerikou.
Polohrubou mouku rozmíchat ve vlažně vodě.
Provaříme minimálně 30 minut.
Scedíme a případně dochutíme solí, octem a cukrem. Doporučuji místo octa použít citronovou šťávu.
Doporučená příloha: houskové knedlíky, těstoviny.
Doba přípravy: podle masa cca 60 až 150 minut.
© Jiří Šimek, Liberec