Marinády
Grilovací směsi
K létu patří grilování masa, ryb, drůbeže anebo různé druhy masa, které připravujeme jako špízy. Co je ale dobré a především chutné, maso naložit nejméně na 12 hodin do grilovacích směsí. Některé směsi připravujeme za studena, jiné potřebují tepelnou úpravu.
Chilli marináda
- 1 ks. šálek rajčatové šťávy
- 2 ks. rozdrcené chilli papričky
- 2 ks. lžíce cukru
- 2 ks. lžíce oleje
- 1 ks. lžička soli
- 1 ks. lžička worcestrové omáčky
- 3 ks. stroužky utřeného česneku.
Připravujeme za studena.
Vhodné použití: vepřová žebírka, vepřová krkovice.
Medová marináda
- 1 ks. šálek jahodového džemu
- 3 ks. lžíce medu
- 1 ks. žíce oleje
- 1 ks. lžíce vinného octa
- 1 ks. lžička soli
- 1 ks. lžičky skořice (půl lžičky)
Připravujeme za studena.
Vhodné použití: kuřecí steaky, kuřecí křídla, kuřecí stehna.
Zázvorová marináda
- 4 ks. lžíce třtinového cukru
- 4 ks. lžíce vinného octa
- 1 ks. lžička soli
- 3 ks. lžíce sojové omáčky
- 1 ks. lžíce oleje
- 1 ks. lžička mletého zázvoru.
Připravujeme za studena.
Vhodné použití: ryby, kuřecí steaky.
Bazalková marináda
- 1 ks. lžička sušené nebo čerstvé bazalky
- 4 ks. lžíce másla
- 1 ks. ks lžíce citrónové šťávy
- 1 ks. lžičky soli
- 0.05 kg. mletého černého pepře (čtvrt lžičky)
Máslo rozehřejeme a pozvolna do něj všechny přísady přimíchají.
Vhodné použití: zelenina na grilu, kuřecí steaky, pstruh, candát.
Ostrá marináda
- 2 ks. lžíce oleje
- 1 ks. cibule
- 1 ks. stroužek česneku
- 0.1l. kečupu
- 1 ks. lžíce vinného octa
- 1 ks. lžičky cukru,
- 1 ks. lžička chilli koření
- 1 ks. lžičky soli
- 1 ks. lžičky ostré hořčice.
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek utřený se solí.
Přidáme ostatní přísady a vše asi 5 minut dusíme za stálého míchání na mírném ohni.
Maso potřeme teplou směsí a po vychladnutí dáme uležet.
Vhodné použití: vepřová žebírka, vepřová krkovice, hovězí steaky.
Pivní marináda
- 1 ks. lžička chilli koření
- 0.3 l. světlého piva
- 1 ks. lžíce sojové omáčky
- 1 ks. lžíce oleje
- 1 ks. lžička cukru
- 1 ks. lžička soli
- 1 ks. větší nakrájená cibule nadrobno
- 1 ks. lžička plnotučné hořčice
- 5 ks. tabasko (několik kapek)
Připravujeme za studena.
Vhodné použití: vepřová žebírka, vepřová krkovice, hovězí steaky, kapr.
Havajská marináda
- 0.1 l. citrónové šťávy
- 2 ks. lžíce oleje
- 1 ks. lžička kari koření
- 1 ks. lžička mletého zázvoru
- 1 ks. lžička soli
- 1 ks. lžička cukru
- 1 ks. stroužek česneku (stroužek česneku utřeme se solí)
Připravujeme za studena.
Vhodné použití: kuřecí steaky, kuřecí stehna, ryby.
Chilli marináda
- 1 ks. šálek rajčatové šťávy
- 2 ks. rozdrcené chilli papričky
- 2 ks. lžíce cukru
- 2 ks. lžíce oleje
- 1 ks. lžička soli
- 1 ks. lžička worcestrové omáčky
- 3 ks. stroužky utřeného česneku
Připravujeme za studena.
Vhodné použití: vepřová žebírka, vepřová krkovice, hovězí steaky.
Sojová směs
- 0.15 kg. nakrájené cibulové natě
- 0.1 l. sojové omáčky
- 2 ks. lžíce bílého vína
- 2 ks. lžíce kečupu
- 1 ks. lžíce oleje
- 1 ks. lžička worcestrové omáčky
Připravujeme za studena.
Vhodné použití: ryby všeho druhu.
Mexická marináda
- 0.1 l. olivového oleje
- 2 ks. stroužky česneku
- 0.15 l. vinného octa
- 0.15 l jablečného džusu
- 1 ks. lžička chilli koření
- 1 ks. lžička cukru
- 1 ks. lžička soli
- 0.05 kg. mletého bílého pepře (půl lžičky)
Na rozehřátém oleji krátce osmažíme utřený česnek.
Vmícháme ocet, džus, chilli koření, cukr, sůl, pepř a prohříváme za stálého míchání do zhnědnutí.
Vhodné použití: kuřecí, rybí, vepřové maso.
Americká marináda
- 1 ks. střední cibule (jemně nastrouhaná)
- 4 ks. lžíce oleje
- 2 ks. lžíce vinného octa
- 4 ks. lžíce pomerančové šťávy
- 4 ks. lžíce kečupu
- 1 ks. lžička worcesterské omáčky
- 6 ks tabasca (několik kapek)
- 0.05 kg. drceného oregana (půl lžičky)
Připravujeme za studena.
Vhodné použití: ryby, vepřové a kuřecí steaky, roštěná.
Bylinná marináda
- 0.3 l. litru červeného vína
- 0.2 l. oleje
- 1 ks. stroužek česneku (česnek utřeme se solí)
- 0.05 kg. černého mletého pepře (půl lžičky)
- 1 ks. lžíce provensálského koření
Připravujeme za studena.
Vhodné použití: ryby všeho druhu, kuřecí steaky.
Sladkopálivá marináda
- 1 ks. cibule (nakrájené na tenké kroužky)
- 0.25 l. silného bílého vína
- 0.1 .l sladké sojové omáčky
- 1 ks. stroužek česneku (utřeného se solí)
- 4 ks. lžíce oleje
- 0.005 kg. cayennského pepře (na špičku nože)
Připravujeme za studena.
Vhodné použití: kuřecí steaky, vepřová krkovice a žebírka, hovězí steaky.
Papriková marináda
- 1 ks. velké cibule (nakrájené na tenké kroužky)
- 3 ks. stroužky česneku (utřeného se solí)
- 0.2 l. červeného vína
- 6 ks. lžic oleje
- 2 ks. lžíce sladké papriky
- 1 ks. lžička drcené rozmarýny
- 0.05 kg. špetka pálivé papriky (na špičku nože)
Připravujeme za studena.
Vhodné použití: jehněčí, skopové, vepřové maso.
© Jiří Šimek, Liberec