Zapečený lilek
Zapečený lilek
- 2 ks lilku
- 10 ks černé olivy bez pecek
- 4 ks zralá rajčata (nejlépe sherry rajčata 0.25 kg)
- 0.20 kg sýr mozzarela
- 0.1 l olej
- 6 ks stroužku česneku
- 0.05 kg bazalky (nejlépe čerstvá)
- 0.10 kg sůl
- 0.05 kg mletého bílého pepře
Postup
Omyté lilky rozkrojíme podélně napůl, namočíme aspoň na hodinu do silně osolené vody.
Lilky vymačkáme a opatrně ostrým nožíkem vykrojíme dužinu. Není potřeba jít hodně do hloubky, hlavně nepropíchnout slupku.
Vydlabané lodičky krátce osmažíme na oleji z obou stran.
Dužinu nakrájíme na kostky, přidáme česnek (nasekaný, na plátky, nebo celý, který nakonec odstraníme, podle vlastní citlivosti) a vše orestujeme na oleji.
Dochutíme solí a přidáme rajčata. Sherry rozkrojená na půl, klasická na měsíčky rozkrájená a olivy. Měly by být malé, černé a vypeckované.
Do vlažné směsi přidáme sýr, buď strouhaný nakrájený malé plátky.
Směsí naplníme lilky.
Navrch poklademe mozzarelu a poskládáme lilky na pekáč a v troubě pečeme asi 20 minut při 160 st.
Podle potřeby můžeme podlít trochou vody, aby se nepřipekly.
Když jsou měkké, ozdobíme bazalkou a krátce dopečeme.
Směs můžeme obohatit šunkou na kostičky nebo suchým salámem, můžeme ji nastavit houskou namočenou v mléce a nakonec pod grilem zapéct.
Nejlepší jsou vlažné, chutnají i na druhý den.
Doporučená příloha: Křupavé pečivo a sklenka červeného vína
Doba přípravy: 90 minut
© Jiří Šimek, Liberec